ARHITECTURA …
…. nu este o stiinta exacta, ci una cu ajutorul careia se construiesc cladiri pentru anumite functiuni intr-o maniera artistica, astfel incat utilitatea si estetica nu se subordoneaza una alteia, dar merg impreuna.
„Spatiul intern este unica realitate a constructiei” Frank Lloyd Wright
„Arhitectura este stiinta si arta de a proiecta si construi cladiri si ansambluri de cladiri. Stiinta ei consta in rezolvarea functionala si tehnica a cladirilor : arta arhitecturii este o componenta mai speciala a artelor, in general, care are un caracter deosebit, deoarece cu obiecte reale, utile, fixe sau deplasabile se creeaza sau se compun imagini plastice nonfigurative, de esenta abstracta, fara sa imite deci modele ale naturii. Arhitectura ca entitate poate fi comparata cu natura inconjuratoare doar prin aceea ca este un organism, dar artificial, implantat intr-un mediu natural cu care trebuie sa se armonizeze atat functional, cat si estetic.” (prof.arh.Cosma IUROV)

ARHITECTURA DE INTERIOR …
… se refera la proiectarea spatiilor si ariilor interioare in scopul de a fi functionale in conditii de siguranta si, in acelasi timp,estetice. Arhitectura de interior raspunde unuia sau mai multor scenarii de utilizare ale spatiului respectiv. Abordarea cuprinde foarte multi factori, iar arhitectul de interior va gasi o modalitate ca toate variabilele sa poata lucra perfect impreuna.

AMBIENT …
… are caracter personal, subiectiv si este strans legata de perceptia unui utilizator la un moment dat.

AMBIANTA …
… implica intentia creatorului si de a o transmite prin limbajul folosit, referindu-se la o perceptie generala a ceea ce exista intr-un spatiu.

ARTA TEXTILA …
…. a cunoscut de-a lungul secolelor numeroase transformari, in acord cu tendintele si stilurile artistice dominante ale fiecarei epoci. De la primele manifestari in forma consacrata, aceea de obiect bidimensional sau tridimensional si pana in prezent, arta textila a pendulat intre statutul de arta de prim rang si arta aplicata.
Artistul Jean Lurcat ( 1892- 1966) inaugureaza in secolul XX renasterea tapiseriei , prin experimentele artistice care ii confera un loc aparte acesteia. Tapiseria recapata valente monumentale sub influienta arhitectului Le Corbusier care realizeaza si decoreaza spatii ample cu tapiserii.
Materialul textil natural sau sintetic este foarte mult folosit de artisti, designeri si arhitecti in configurarea si reconfigurarea ambientului. Tehnicile de prelucrare a fibrei si firului textil – impletire, innodare, tesere, coasere – sunt tot mai des utilizate in structuri si texturi care creeaza o gama larga de lucrari cu noi valente expresive. Arta textila intervine tot mai des in amenajarile ambientale de interior si exterior, modeland spatiul existent sau creind spatii noi in relatie cu privitorul. Prin lucrari sunt transmise anumite stari si sentimente datorita formelor si simbolurilor folosite, culorilor si tehnicilor de lucru.

CULOARE …
… este cel mai important element din procesul de proiectare in a crea spatii care sa reflecte si stilul si starea de dispozitie. Culoarea fascineaza nu numai in cadrul natural, dar intotdeauna ca si alegere in tot ceea este creat de catre Om. (vezi in Blog articlolul despre importanta culorilor)

DESIGN …
… se refera la crearea unor obiecte (piese mobilier, piese decorative cu valoare simbolica reprezentativa, corpuri iluminat, elemente de compartimentare, reprezentari ale planurilor orizontale, tavane si pardoseli etc) sau a unor detalii ori spatii, subdiviziuni ale spatiului general, care sa confere originalitate, unicitate intregii amenajari. Un designer de interior colaboreaza cu un arhitect si/sau un arhitect de interior sau altfel spus, designul in arhitectura completeaza arhitectura de interior care este baza, primul pas in amenajarea unui spatiu.

DIFERENTA dintre
ARHITECTURA de INTERIOR si DESIGN de INTERIOR …
Este imperativ necesar a se clarifica confuzia intre acesti termeni. Desi ambele implica actul de proiectare, ele diferentiaza sectoare unice de activitate. Intalnim deseori folosirea eronata a acestor termeni chiar si de catre profesionisti, stabilindu-se o confuzie care creaza ambivalenta. S-a intarit gresit ideea ca arhitectura se refera in cea mai mare parte exteriorului unei cladiri, cojii, iar design-ul de directioneaza interiorul unei cladiri. Diferentele sunt foarte clare, cu roluri si metodologii bine definite.

Arhitectura, arhitectura de interior si design-ul de interior sunt acum subdivizii care alaturi de design-ul grafic si cel industrial, alaturi de peisagistica alcatuiesc o ampla arie catre rezolvarea unor nevoi atat din punct de vedere micro (indivizi, persoane fizice) cat si macro (societati, colective, asezari urbane) care sa aduca un nivel de viata ridicat.

O structura arhitecturala este o expresie a principiilor culturale si a unor optiuni de proiectare bazate pe tehnologia contemporana si modul ei de aplicare. Arhitectura de interior nu este eliminata din acest statut de manifestare arhitecturala. Un produs al arhitecturii de interior este plasat in interiorul activitatii practicii arhitecturale si este strans legat de aceasta, astfel incat arhitectura de interior nu poate fi separata de arhitectura si invers.

Design-ul de interior, in schimb, poate stabili un limbaj independent, si uneori chiar separat de arhitectura care il gazduieste. Anumite materiale, finisaje, detalii, simboluri, elemente de arhitectura si anumite spatii pot fi abordate liber fata de actul arhitectural.
Design-ul poate avea scop simbolistic, de diferentiere sau identificare la nivel marketing intr-o piata, sau poate avea acel rol de unicitate cu atribut artistic si/sau tehnologic- functional.

Pentru a intelege mai bine putem face paralela cu moda si intelege o comanda speciala pentru o singura persoana cu valoare unica, creatie a unui designer vestimentar. Aceasta este singura conditie ca design- ul sa poata fi luat in considerare, cand are caracter unic, particular, personalizat utilizatorului sau grupului de ulilizatori.

DECORAREA …
… se refera la umplerea unor zone interioare prin adaugarea unor obiecte functionale sau estetice. Se ocupa in special de un spatiu interior fara sa intervina in vreun fel asupra scenariului de utilizare al unui spatiu. Imbunatateste ceea ce este prin culoare, textura sau forma.

DESIGN GRAFIC / COMUNICARE VIZUALA …
… include mijloacele de comunicare prin limbaj plastic de reprezentare si vizeaza design corporativ, advertising, signaletica, web design. Toate acestea interactioneaza cu „comenzile” de arhitectura in anumite cazuri. Signaletica, de pilda, poate fi in sine parte din conceptul arhitectural.

DESIGN DE MOBILIER …
… se refera la atributele creativ, inovativ, de unicitate ale unui obiect de mobilier functional. Lipsa unei utilitati ale unui produs il duce in spectrul unei forme de arta plastica.

FENG SHUI …
Feng =vant, Shui=apa Chi-ul este ceva viu, nu poate fi definit, dar poate fi descris. El poate exista intr-o forma de energie.
Feng Shui este cunoastere vie. Feng Shui este studiul Chi-ului.

„Chi-ul calareste vantul si este dispersat, dar este retinut atunci cand intalneste apa. Cei din vechime colectau chi-ul astfel incat sa nu se imprastie si il conduceau astfel incat sa fie retinut. Din acest motiv aceasta arta se numeste FENG SHUI”
(Guo Pu / Carte a inmormantarii)

Din moment ce chi-ul este purtat de vant este bine sa ai un loc care prinde vantul. Daca ai chi poti sa il foloseste pentru scopurile tale.

Feng-Shui-ul pe care il aplicam este cel al Scolii Stelelor Zburatoare .

Acest sistem reprezinta noua stele a caror origine, probabil, a fost inspirat din constelatia Carului Mare. Motivul pentru care este numit stelele zburatoare este deoarece acestea sunt in mod constant in miscare si impactul lor este directional. Aceasta metoda foloseste ASEZAREA SI DIRECTIONAREA CLADIRII si se confrunta si cu vechimea sa pentru a crea graficul stelelor zburatoare si o diagrama numerologica. Prin analiza diferitelor orientari cardinale, si ce fel de stele se gasesc acolo, se poate decide care remedii feng shui ar trebui sa fie utilizate pentru a reduce influentele nefavorabile si de a activa energiile de bun augur.

Feng Shui pune spatiul in slujba omului care il utilizeaza.

CONCEPTUL DE FRUMOS …
… este o categorie fundamentala a esteticii care reflecta insusirile si proprietatile naturii, vietii sociale si ale creatiilor umane capabile sa trezeasca in personalitatea valorificatoare stari de satisfactie, emotie si bucurie estetica, precum si efecte psihologice specifice fiintei umane generatoare a sentimentelor de placere si admiratie.

Evolutia in plan teoretic al conceptului de frumos arata dinamica reala a acestuia si pune in evidenta rolul in aplicare concreta din puncte de vedere istoric si social in vederea producerii si aprecierii frumosului.

„Frumosul este una din modalitatile existentiale ale omului si, ca atare, alaturi de adevar si bine, conditia inaltarii si perfectionarii sale… In timp ce adevarul ne arata ceea ce este, iar binele ne arata ceea ce trebuie sa fie, frumosul ne arata ceea ce este sub forma cum trebuie sa fie”
(Liviu RUSU, Logica frumosului).

CONCEPTUL DE GUST …
… este o modalitate de recunoastere a valorilor estetice prin reactie spontana de placere sau neplacere fata de aspecte concrete. Gustul reprezinta o atitudine subiectiva, decizia apartine sentimentului si sensibilitatii. Gustul actioneaza in afara ratiunii si i se recunoaste calitatea de a produce sentimentul frumusetii si al virtutii.

Gustul poate fi individual, national sau poate caracteriza o anumita perioada de timp, o epoca, raportandu-l atat la subiectul receptor cat si la cel creator.

Foarte importanta este constientizarea a ceea ce numim „gust personal”. La acesta participa datele psihofiziologice ale personalitatii umane, precum si datele teoretice generale, de cultura, acumulate in urma unui proces educational. Astfel, atunci cand evaluez un aspect prin propriul gust este absolut necesar sa-mi pun intrebarea : am investit atentie sau experimentare in acest domeniu, astfel incat sa pot avea incredere in propriul gust? Daca suma asta de informatii pe care pretind ca o cunosc si imi definesc „gustul” ar fi dintr-un domeniu medical, as avea incredere sa folosesc informatiile si sa tratez propriul copil?

„A avea gust” pentru un anumit domeniu al artelor echivaleaza cu a avea talent. Creatorul de valori artistice stimuleaza procesul de creatie, propune ipoteze adecvate de lucru, verifica executia.

IMPRIMERIE /DESIGN TEXTIL …
… este arta fibrelor, a tipurilor de tesatura, a motivelor si tuturor formelor de expresie decorativa pe suportul tesaturii. Imprimeria si design-ul textil sunt deosebit de importante in arhitectura de interior.

Aceasta arta decorativa participa la arhitectura de interior prin textilul folosit in tapitarea obiectelor de sedere, pentru perdele, draperii, covoare, mochete, lenjerii de pat, cuverturi, perne decorative, fete de masa si altele.

ILUMINAT NATURAL …
… se refera la utilizarea sursei naturale de lumina, lumina zilei, prin intermediul ferestrelor, peretilor vitrati, luminatoarelor.

Pe timpul zilei, se are in vedere si controlul luminii naturale care poate patrunde intr-un spatiu. Pentru locuinte, de pilda, se foloseste partea functionala, de utilitate a ambientarii unei ferestre si in acest scop, nu numai estetic sau de control al intimitatii.

ILUMINAT ARTIFICIAL …
… actualmente, in lumea moderna, se refera la utilizarea corpurilor de iluminat , folosindu-se energia electrica. De-a lungul istoriei au fost folosite si alte surse de energie. Lumanarile, de exemplu, se mai folosesc ca iluminare suplimentara, dar si cu scop ambiental, in special in spatii destinate locului de luat masa (restaurante, loc de luat masa din cadrul locuintelor private).

Iluminatul artificial are o baza tehnica, stiintifica, dar poate apartine si arhitecturii de interior sau design-ului. Aspectul creativ intr-un spatiu nu poate ignora calculele specifice ale tipului de spatiu functie de scopul in care este utilizat.

Intr-un spatiu interior culoarea si textura materialelor participa la efectul de iluminare. Anumite surse de lumina pot modifica culorile, obtinandu-se efecte nedorite.

PEISAGISTICA …
… implica amenajarile spatiilor deschise din vecinatatea constructiilor, din cadrul asezarilor omenesti. Arhitectura peisagera proiecteaza si parcuri sau alte arii destinate recreerii. Si aici poate aparea termenul de design arhitectural in cadrul peisagistic.