Un interior, un edificiu. Fie că ești oaspete sau vizitator, fie că dorești să investești într-unul pentru tine, este nevoie să înțelegi câteva lucruri.

Ai repere, dar cum le înțelegi?

Se găsesc multe imagini pe internet cu și despre arhitectură, amenajări interioare și decorațiuni. Și, desigur, atunci când nu ești uns cu alifiile care te fac un inițiat, un cunoscător sau, altfel spus, nu ești de meserie, poți spune „îmi place” sau „nu îmi place”.

Te poți trezi fie sedus fie, dimpotrivă, respins de către poză. Unele articole pot explica diverse situații cu titluri de tipul „7 Idei prin care să iți amenajezi dormitorul” sau „5 Trucuri că să…”, dar acestea sunt prezentate dintr-o singura perspectiva de analiză. Însă, un spațiu răspunde unui număr mare de cerințe funcționale, înainte rezolvării din punct de vedere estetic. Și, există cazuri când chiar și estetica poate participa la soluția de ansamblu cu o rezolvare tehnica.

„Nu ceea ce privesti e important, ci ceea ce vezi” * – Henry David Thoreau.

Este dificil să apreciezi calitatea unui spațiu, doar privind o imagine. Au fost respectate obiectivele dorite, este funcțional în relație cu întregul spațiu din care face parte imaginea respectivă?

Cu alte cuvinte, ceea ce observăm în jurul nostru e doar o parte din ceea ce vedem, iar ceea ce înțelegem poate fi diferit de la persoană la persoană, ca receptor.

În ceea ce privește un obiect de arhitectură, acesta poate fi interpretat și evaluat diferit, în funcție de suma de nevoi, interesul, perspectiva, experiența de viață sau educația fiecăruia.

Valoarea

Valoarea arhitecturală este explicată de către arhitect, bineînțeles, într-o manieră educată. Pentru a evalua însă calitatea reală a unei creații de arhitectură, la argumentele profesionale ale arhitectului se adaugă și aprecierea subiectivă a beneficiarilor ei direcți. Doar aceștia pot spune în ce măsură sunt împlinite cerințele care au generat ceea ce am putea numi „comandă”.

Trebuie avute în vedere, întotdeauna, premisele proiectului, adică suma de factori care l-au condiționat: de la contextul fizic, la limitările date de bugetul alocat, până la anumite preferințe subiective ale beneficiarului (de exemplu, alegerea unor materiale în favoarea altora). Nu se pot exclude din această relație nici executanții lucrărilor. Acestea au consecinte constructive definitorii și dau, până la urmă, unicitatea proiectului.

Un interior, un edificiu, o intenție

Așadar, un obiect de arhitectură, fie că-l citim dinspre exterior sau dinspre interior, poate fi cel mai bine interpretat de către cel care îl concepe, și cel mai bine evaluat de către utilizator și/sau comanditar.

La INNERKO, proiectele pe care le prezentăm sunt particulare și unice, pentru că se bazează pe succesul relației arhitect – beneficiar.

Nu vei găsi nicăieri proiectul tău… daca încă nu a fost creat.

Atunci când vrei să faci o modificare acasă, poate vrei doar să schimbi o canapea și câteva detalii, cauți. Și când vrei să faci o casă sau un alt dificiu care să îți șuștină afacerea. Cauți.

Cauți în afara ta, pe internet, cauți în călătoriile tale, te uiți la multe lucruri cărora nu le dădeai aceeași atenție înainte. Nu-i așa? Și găsești unele situații despre care spui: așa vreau. Revii în spațiul tău și începe un întreg proces, dificil, extenuant. Nu iese. De ce?

Proiectarea și constrângerile

Pentru că se procedează altfel.
Ceea ce ai văzut, și ai apreciat calitatea, fară să fii un inițiat, se întâmplă pentru că au fost făcute altfel. Cum?
Rezolvarea unui spatiu sau edificarea unui imobil se fac prin proiectare. Proiectarea este reprezentarea calculată, aplicată a cunoștințelor unui specialist. În proiectare sunt integrate condițiile locale, sunt rezolvate constrângerile.

Iar constrângerile sunt de foarte multe feluri. Sunt de ordin fizic, de ordin financiar, sunt limite de timp, constrângeri inginerești s.a.m.d. Îți dai seama cât de complex este procesul acesta? În acest demers care ești invitat și tu, cu nevoile și preferințele tale. Însă nu este suficient dacă vrei sa il generezi si să il gestionezi de unul singur.

Tot ceea ce știi, ceea ce îți dorești și ceea ce se poate sau ceea ce se rezolvă cu mult îmbunătățit este apanajul unui profesionist. Să te simți depășit, frustrat daca te avânți singur este natural. Atenția ta a fost acolo unde îți stau abilitățile pe care le ai, fie că sunt profesionale, din cadrul meseriei sau altele de ordin domestic, de pildă.

Domeniul este complex. Așa cum ficatul tău este al tău, dar nu știi totul despre el și nu știi să îl tratezi (decât dacă ești medic cu această specialitate, și chiar și acolo mai este nevoie de terți) așa să te uiți și la casa ta. Chiar dacă este a ta, asta nu înseamnă că știi cum să o faci că să te susțină.

Însă tu ești foarte important. Pentru că tema unui proiect pleacă de la intenția ta. Și rezultatul vă integra mai bine decât orice alt reper ai găsit. Pentru că va fi pentru tine, pentru nevoile sau intențiile tale. Așadar, reține:

„It’s not what you look at that matters, it’s what you see.” – Henry David Thoreau

autor Ramona BOBERIS
arhitect, arhitect de interior, creator de mobilier

Daca vrei sa citesti unul dintre articolele recente, ti-l propun pe acesta.