Nu ieși din zona de confort?
Hai să îți spun mai multe despre confort și despre relația între semantică, originea cuvântului, înțelegerea tehnică și percepția creierului tău.
Ce este limbajul și ce ai fi tu, om, dacă nu cel căruia i s-a dat Cuvântul !?
Mai ții minte lecțiile acelea de la scoală, indiferent de disciplină, căpătau toate o coerență, o unitate. De unde venim și mai ales ce ne mână înainte ?
Schiță istorică
Ce numești evoluție, ce numești progres și ce numești devenire?
O să te conduc cu mare viteză prin niște etape istorice pe care le știi.
Nu voi merge la Pliocen, adică înainte de Homo (Om), că acolo nu avem ce căuta, dar îți pun în atenție niște epoci in care Omul este prezent.
Confortul este legat de căutările omului, de la începuturi.
Epoca de Piatră cu toate fazele ei, de la înțelegerea focului, uneltele de piatră, Neoliticul cu domesticirea unor animale, olăritul, apoi Epocile Cuprului, Bronzului, a Fierului, apoi civilizațiile latine și grecești, Epoca medievală, Renașterea.
Toate acestea au însemnat o permanentă căutare a omului de a-și ușura existența prin mijloacele descoperite, aferente fiecărei epoci mai sus amintite.
Apoi urmează celebra Epocă Industrială care a schimbat foarte mult lucrurile pe planetă.
Mașina de spălat rufe, de pildă, a fost inventată undeva între granița Epocii industriale și a celei Moderne, trecând de la o acționare manuală la cea acționată electric în primul deceniu de după 1900. Știi, înainte rufele se spălau la râu. Se loveau sau se frecau de pietre, iar puțin mai tărziu de niște grătare confecționate din lemn.
Cum ar fi viața ta fară o mașină de spălat, astăzi? :)
Stai liniștit, cel puțin spațiul pentru implementarea ei într-o locuință este prevăzut prin normativ de lege.
Relația dintre nevoi și confort
Ce confort asigură o mașina de spălat? Acela de igienă, dar mai ales confortul prin conservarea energiei și a timpului.
Automobilul, cu variantele sale din Epoca Industrială, apoi varianta motorizată din Epoca Modernă ce fel de confort asigură? Facilitatea, aceeași economie de energie a corpului fizic și, din nou, timpul.
Din punct de vedere al nevoilor sale fizice, nevoia de hrană, echilibrul față de temperaturile la care omul poate funcționa în mod sănătos s-au căutat mereu soluții pentru confort.
Adaugăm nevoia de odihnă, nevoia de liniște, nevoia de hrană și scurtarea tuturor proceselor de la cultivare și creștere până la procurare și preparare/pregătire a hranei. Nevoia de intimitate (aici mă refer la acel spatiu necesar în care fiecare să se poată retrage, distanta obligatorie dintre tine și ceilalți, funcție de raportul relațional), nevoia de igiena și așa mai departe.
Transporturile (de toate felurile) și toate tehnologiile care vin să sprijine aceste nevoi și să protejeze aceste limite inerente ale existenței omului.
Nevoia de a economisi energia umană și timpul, ca resurse fundamentale ale vieții a pus toată atenția omului către căutarea acestui confort.
Există un nivel de confort pentru fiecare dintre corpurile noastre: fizic, energetic, emoțional, spiritual sau cauzal, mental sau informațional și așa mai departe. Pentru fiecare în parte se înțelege prin confort ceea ce susține o stare de bine. Susține o stare de echilibru, de ușor, de civilizație. Nu ieși din zona de confort.
Ce înseamnă confort? Etimologie și semnificație
Confort. Pentru confort s-au parcurs epoci. Pentru confort Omul a ieșit din grotă.
Cuvântul vine din latină și a intrat în limba română din franceză.
CONFORT > Con – adică intensiv + fortis – adică puternic.
Confort înseamnă a susține. A susține cu putere, solid, ca o fundație pe care te poți baza.
Ce? Starea de bine, de sănătate, de echilibru bio-holistic s.a.m.d.
O valență a acestui cuvânt este aceea emoțională. Din ce punct de vedere? Tot de susținere, de sprijin.
În engleza există acest verb. M-aș bucura să nu aud vreo formă sluțită, că în română nu există a conforta, dar avem destule forme prin care să exprimăm același lucru. Iubire să fie. Pentru că „to comfort someone” înseamnă a-l întări, a-l susține emoțional. Noi avem și verbul a mângâia care are o semnatica superbă cu același sens de a susține, mai presus de sensul de atingere tactilă.
Locuința, locuirea și confortul
Nevoia de siguranță și nevoia de securitate în utilizare sunt fundamentale. Adăpostul a devenit locuință. Locuința a devenit acel spațiu de susținere pentru omul civilizat, omul creator, omul care se manifestă pe sine, care contribuie, care depășește nivelul de supraviețuitor și ajunge la calitatea de a trăi cu valoare.
Locuirea și folosința tuturor tipurilor de clădiri sunt pentru confortul omului. Il susțin in activitatile sale.
Desigur, instrumentele arhitecturii sunt complexe, dar scopul proiectării și edificării răspunde la noțiunea de confort în ultimă instanță. Știi acele încadrări, apartament două camere, confort I sau garsonieră confort II? Ca o locuință să fie de calitate ea trebuie să satisfacă cerințele de locuire ale unei persoane ale unei familii sau a unei alte formule de coabitare. Sunt mai multe categorii și încadrări prin lege, dar voi evidenția cerințele minimale.
O locuință trebuie să aibă:
- acces liber și individual la spațiul locuibil, și nu oricum, fără tulburarea posesiei și folosinței exclusive a spațiului deținut de o altă persoană sau familie (nevoia de intimitate)
- spațiu pentru odihnă (nevoie a corpului fizic pentru sănătate)
- spațiu pentru prepararea hranei (nevoie a corpului fizic)
- grup sanitar (nevoie pentru igiena corpului fizic)
- acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere (nevoie pentru corpul fizic și susținere facilitata în folosință, confort)
O locuință trebuie să mai aibă, un anumit volum de aer (pentru fiecare persoană care folosește o încăpere), încăperi principale iluminate natural, cu posibilitate de ventilare naturală, sisteme de încălzire și climatizare controlabile. Acestea, și altele sunt reglementate prin lege.
Confortul de a avea liniște, prin soluții de construire adecvate, tratamente fonoizolatoare, confortul termic, despre care am amintit, confortul vizual (asigurat prin ordonare și prin armonie estetică). Toate acestea sunt aspecte care susțin calitatea vieții.
Când un arhitect proiectează cunoaște toate aceste norme pe de rost. Și ceea ce nu știe, verifică și integrează în proiectare. Proiectează cu legea-n brațe, cu alte cuvinte. Toate acestea sunt pentru…confort.
A ieși din zona de confort…
Aceasta expresie virală, preluată mai mult sau mai puțin conștient de mulți oameni, este una cel puțin paradoxală.
Să mă ierți, dar nu glumesc când îți spun că am auzit-o chiar legată de situații foarte simple. Acum este demodat să spui că te duci la magazinul din colț pentru că ai nevoie, acum „ieși din zona de confort” și te duci la magazin. Este o treabă pentru care există câte unul care se „mângâie” pe piept cu mândrie. Nici nevoia de a întreba pe cineva o informație nu mai este o consecință firească într-o acțiune. Acum ieși din zona de confort și îndrăznești să pui o simplă întrebare. Iar dacă cineva constată că ar avea nevoie de o calificare suplimentară, de a învăța ceva în plus, dacă are nevoie să dea câteva kilograme jos acum acțiunea este neapărat gratulată cu această exprimare.”Am ieșit din zona de confort”.
Dacă întreaga omenire a căutat confortul și încă îl mai caută ca să își ușureze viața, înseamnă că această noțiune este cumva în ADN-ul meu și și în al tău, dincolo de voința noastră.
Einstein a spus niște lucruri grozave. Evit formula de citare pentru că a fost tradus în fel și chip, dar redau ideile de bază. Prima frază sună cam așa.
Nu ne putem rezolva problemele cu gândirea cu care le-am creat.
Și o alta moștenire lăsată de Einstein, spune cam așa:
Măsură inteligenței este capacitatea de schimbare.
Instinctul, obișnuința sau lenea sunt noțiuni care au legătură cu o capacitate de adaptabilitate a omului la orice fel de condiții, chiar dacă ele nu susțin calitatea vieții.
Efortul conștient de a produce schimbarea este apanajul omului intelegent sau deștept (treaz, conștient). Confortul este o sumă de piloni de susținere, de mai multe feluri, după tipul de confort la care fac referire. Și confortul are ca și consecință împlinirea, echilibrul afectiv, poate fi chiar starea de fericire.
Confortul, o destinație
Conform acestei viralităti de îndemn la „ieșirea din confort” ar trebui să ieși de acolo ca să produci schimbarea. Și ce să obții prin schimbare? Poate fi o mai bună relație cu tine, o calificare în plus, poate fi o mai bună situație financiară, niște relații mai sănătoase, împlinirea. Toate mai bune. Adevărat?
Tot ce înseamnă mai bine înseamnă confort. Daca îndemnul este ca tu să ieși din zona de confort. De ce ai face-o? Ești deja acolo.
Alte înțelesuri
Un cadru care îți este familiar, fie că este unul fizic sau unul psiho-afectiv, vine fară garanția că el asigură confortul.
Familiaritatea nu este egală cu starea de bine, cu împlinirea.
Iți amintesc că semnificația acestui cuvânt înseamnă sprijin, susținere sau fix suma de elemente care să te duca către satisfacție.
Întăi confortul a fost folosit și este în continuare legat de planul fizic. Este folosit și corelat cu celelalte corpuri ale noastre (nevăzute), emoțional, energetic etc, așa cum am amintit ceva mai sus.
Confortul se creaza, este un dezirat, este motorul tuturor actiunilor noastre de cand este lumea pentru a avea o viata linistita, civilizata.
Să îi spui ca „iesi din confort”, cand tu te referi la o schimbare constienta sau la renuntarea la non-actiune, poate chiar la lipsa de prezenta, la lene s.a.m.d este greșit.
Din zona de confort nu vrei să ieși de aceea este și greu să produci schimbarea dacă mintea ta aude aceasta noțiune paradoxală.
La confort vrei să ajungi și multe dintre acțiunile tale și ale societății din care faci parte sunt pentru a obține cât mai mult confort.
Ai nevoie de susținere, indiferent de nivel, indiferent de context, din interior sau din exterior, ca mediu sau de la alți oameni.
Exercițiu să ieși din zona de…obișnuință
O greșeala este contagioasă (virală) și intră în obișnuită. Da, este peste tot. Daca folosești această exprimare, te invit să te gândești bine la semnificație.
Așadar, ieși din zona de obișnuință și fii prezent în semnificația cuvintelor tale.
Altfel, îți doresc să ajungi la confort în toate planurile vieții!
autor Ramona BOBERIS
arhitect, arhitect de interior, creator de mobilier
Daca vrei sa citesti unul dintre articolele recente, ti-l propun pe acesta.