Daca le spuneti oamenilor mari: “Am vazut o casa frumoasa din caramida rosie, cu muscate la ferestre si cu porumbei pe acoperis…”, ei nu vor reusi sa isi imagineze acea casa. Trebuie sa le spui: “Am vazut o casa de o suta de mii de franci”. Atunci vor sari in sus: “Ce draguta!” (Antoine de Saint-Exupéry)

Facand aceasta profesie, de arhitect, si lucrand cu oamenii, m-am apropiat de scenariile lor de viata, de lucrurile pe care le iubesc cel mai mult, de pasiunile lor, de capricii, de bucurii de tot felul, de stari emotionale pe care acestia le au si care se proiecteaza in locuire.
I-am intrebat pe cativa cum ar vizualiza casa visurilor lor. Unii dintre ei nu isi permiteau sa viseze. Nu isi dadeau voie. Visul de a avea ceva devine pentru multi echivalentul unei utopii. Si inainte de a face primul pas raman intr-o postura inerta, ca si cum nu merita nici macar efortul sa isi imagineze pentru ca oricum nu pot avea. Se fastacesc in fata acestei intrebari si inainte de a da un raspuns cu adevarat, se scuza sau argumenteaza ca ei sunt „oameni simpli si nu isi permit financiar”, de exemplu.

Altii, sunt oameni care sunt nostalgici si isi doresc sa aiba in jurul lor elemente care sa le aduca aminte de casa parinteasca. Uneori este vorba despre anumite cadre care sunt legate de felul in care faceau diverse lucruri: jocuri, primeau vizitele bunicilor, ascultau pititi in spatele vreunei piese de mobilier conversatiile oamenilor mari, cand parintii aveau musafiri etc Uneori este vorba despre acea obisnuinta cu care au crescut, familiaritatea dandu-le un sentiment de siguranta.
Altii se imagineaza locuind case avangardiste sau, alteori, case taranesti.

Intalnim multe arhetipuri, iar locuinta devine acel loc de exprimare a sinelui, un loc social in cadru restrans, un loc de crestere si formare.

J.M. : ” Nu prea moderna, mica dar cu incaperi luminoase, o gradina mare si un mic lac. La interior multe tablouri, decoratiuni in stil eclectic, amintiri din calatorii. Dar neaparat o baie cu dus vibromasor, cu cada, robinete cu detalii speciale…casa luminoasa… camera cu pat rotund.

A.D. : „La munte sau asezata pe un relief cu pante, fara etaj, cu grinzi din lemn la interior si o arhitectura traditional populara, cu piese lucrate manual care transmit cate o poveste, un amestec de vechi si nou.”

E.T : „Cu vedere catre mare, iubesc soarele si mi-ar placea o casa cu incaperi luminoase si o terasa sau un balcon mare. Izolat de vacarmul urban sa aud marea.”
Indiferent care ar fi personalitatea utilizatorului casa visurilor risca sa ramana, pentru prea multi, doar o aspiratie si atat, o locuinta care ramane doar in vis.

Ceea ce este important de stiut este ca locuirea se afla printre nevoile de baza ale omului. Omul are nevoie sa se adaposteasca. Adapostul este varianta primitiva a locuintei, cea care ocroteste fiinta umana, care o protejeaza.

Heidegger spunea despre Om ca este in felul in care locuieste.
Mediul in care omul locuieste este foarte important, din punct de vedere functional si psihologic. Spatiul pe care il locuieste il influenteaza in permanenta.

Este important ca acesta sa fie frumos. Iar frumusetea, evident inseamna sanatate. Pentru ca, si cand vorbim despre locuire, vorbim despre ceea ce se potriveste utilizatorului cel mai bine si vorbim despre o utilizare sanatoasa a spatiului. Dar aici discutia este mult mai larga si o vom dezvolta, probabil, intr-un alt articol.
Sunt mai motive pentru care oamenii nu pasesc pe drumul de a-si indeplini dorinta de a locui in casa de vis.
autosabotarea
„nu imi permit”. Asta este o explicatie frecventa pentru a impiedica actiunea
„nu stau aici decat o perioada, de ce sa investesc”
„stau cu chirie si nu are rost”
rezistenta la schimbare
comoditatea
„e greu, trebuie sa o vand pe asta in care stau”
lipsa stimei de sine
„ma multumesc cu atat, sanatos sa fiu. Nu sunt eu o vedeta ca sa stau intr-o casa ca in reviste”
lipsa motivatiei
„sunt singur sau suntem doar sotia si cu mine”
necunoasterea sau dezinformarea
oamenii nu stiu cum e sa transforme spatiul sau sa il adapteze stilului personal de viata; nu stiu ce inseamna sa le fie mai usor sau sa le placa cu adevarat. Alteori pornesc de la idei preconcepute: este scump.

In viziunea lui Carl Jung, a construi o casa simboliza a construi pe sine.

Putem spune ca locuinta se experimenteaza. Incepi cu locul in care te afli indiferent de natura lui, mic, modest, proprietate, cu chirie, si se adapteaza scenariului personal de viata.

Pentru a urma un vis inseamna sa incepi sa faci primul pas catre aceasta destinatie, iar acest lucru implica schimbari in cotidian.
Cum se numeste visul pentru care faci pasi? Obiectiv.
Noi il mai numim…proiectare. Ce face arhitectul? Bravo. Proiecteaza. Creeaza ceea ce nu exista inca.

Impreuna cu un arhitect, se pot identifica eventualele disfunctii ale spatiului existent. Acest lucru se face analizand nevoile utilizatorului/utilizatorilor raportate la posibilitatile pe care le ofera spatiul. Spatiul arhitectural este dimensionat astfel incat in interior sa se amplaseze diferite obiecte necesare utilizatorului: mobilier, echipamente. Acestea sunt imobile si lasa loc de putina miscare. Arhitectul are rolul de a organiza aceste elemente in spatiu astfel incat spatiul de miscare sa fie cat mai generos, iar in final sa se finalizeze cu o forma estetica al amenajarii asupra careia intervine.

Cel mai adesea utilizatorul se straduieste sa implementeze de unul singur anumite cadre pe care le-a vazut in diferite surse. Insa acest lucru se dovedeste a fi o modalitate prin care lucrurile devin si mai complicate. O masa frumoasa dintr-un showroom poate sa fie nepotrivita cand ajungi cu ea acasa.
Tendinta utilizatorului este de a incepe amenajarea spatiului cu partea estetica. Este o inertie fireasca de altfel. Ne gandim cum dorim sa fie.

O casa bine organizata este usor de intretinut si din punct de vedere functional are ofera avantajul de a economisi timp. Fiecarei atitudini, fiecarei actiuni pe care o intreprinde un utilizator in locuinta sa (calcatul rufelor, gatitul, menajul etc) ii corespund anumite caracteristici de mobilare, de gestionare a spatiului. Spatiul implica omul. Se gasesc solutii care de fiecare data au un caracter particular.

Pentru constructii noi, ele trebuie sa fie subordonate spatiului liber, a terenului, atat ca amplasament cat si ca forma, volum.
Nu este indicat a construi o casa in stil mediteranean, de pilda, intr-o clima care difera radical fata de clima in care respectiva topologie de casa a luat nastere. Exista o coerenta care nu trebuie ignorata, pentru ca asta poate insemna pe termen lung cheltuieli suplimentare la energie si altele.

Nimic nu trebuie sa fie prea mult, nimic nu trebuie sa fie prea putin fata de necesitati. Abaterile de la ceea ce este firesc conduc la rezultate nemultumitoare. Si utilizatorul poate constata ca a facut o cheltuiala si nu o investitie, iar locuinta este departe de ceea ce il satisface, desi si-ar putea spune ca a adunat tot felul de detalii care separat ii plac.

Partea estetica este si ea importanta. Aici se reflecta din nou personalitatea utilizatorului. Finisajele se aleg cu grija, raportandu-se unele fata de celelalte si luand in calcul proportiile spatiale ale interiorului.

Este o arta de a construi sau amenaja stiintific, iar utilitatea nu se subordoneaza esteticii, ci trebuie sa fie intr-un echilibru perfect. Arhitectura este o arta care cere exactitate. Cu toate astea sta in talentul arhitectului ca rezultatul sa fie unul armonios si natural si sa ascunda toate calculele care tin de misiunea sa.

Ce am nevoie sa stiu cand vreau sa transform locul in care stau intr-o locuinta de vis ?
Ca atunci cand am nevoie sa fac o bucatarie noua, sa schimb perdelele si draperiile, sa achizitionez o noua canapea sau pentru alegeri mai complexe care vizeaza restructurarea intregului spatiu sau construirea unei locuinte o pot face apeland la un specialist. Costurile sunt raportate la actiunea pe care doresc sa o intreprind si imi imbunatatesc calitatea vietii. Uneori simt nevoia sa schimb ceva pentru ca am senzatia ca acel element creaza senzatia de aglomeratie intr-o incapare.

Nu de putine ori am fost invitati sa gasim, sustinem niste alegeri cum ar fi inlocuirea canapelei pentru ca parea prea mare in incapere, cand de fapt culoarea pe perete era nepotrivita in raport cu pardoselile si celelalte piese de mobilier. Sunt multe altfel de exemple.

Casa visurilor este ca o calatorie. De-a lungul vietii putem sa locuim in mai multe spatii si de ce sa asteptam varsta a treia ca sa ne putem pot bucura de felul in care locuim ? Ne imaginam ca o sa stam intr-o locuinta de vis atunci cand vom avea bani. Desigur aceasta raportare este una subiectiva. Pentru fiecare dintre noi conceptul de „a avea bani” inseamna alta suma, ca referinta a bunastarii.

Acolo unde locuiesc ACUM am nevoie sa ma simt bine. Indiferent de situatie este important sa simt ca acel spatiu ma reprezinta si ca este un pas inspre ceea ce imi doresc cu adevarat.

In mod surprinzator cand ne simtim bine acasa, ne creste eficienta, creativitatea, functionam bine si pe alte planuri. Si, desigur, acest lucru se numeste crestere, dezvoltare. Totul este interconectat.

Merita sa evaluati locul in care locuiti. Este acest loc unul care sa va faca sa va simtiti bine? Ezitati sa invitati prieteni acasa? Aveti tot timpul lucruri nepuse la locul lor? Posibil sa nu fie vorba de o trasatura de om dezordonat, ci doar faptul ca locuinta nu corespunde scenariului de viata pe care il aveti.
E prea mult zgomot? E prea multa lumina? Simtiti ca spatiul este intunecat?
Imbunatatiti calitatea vietii!

Este important sa traiti in locuinta de vis care va corespunde in prezent. Asta inseamna ca nu exista prea scump, pentru ca ma raportez la ceea ce am si la ceea ce imi pot permite ca sa ameliorez felul in care locuiesc.
Aflati daca aveti un domiciliu sau o locuinta. A sta undeva, nu este acelasi lucru cu a locui si nu inseamna ca acel loc ne corespunde si ne simtim bine. De cele mai multe ori ne obisnuim cu disfunctiile, nu le vedem, dar ele ne afecteaza viata zi de zi.
Alegeti un arhitect care sa va asculte si plecand de la necesitatile personale, analizand spatiul va puteti defini locuinta.
O casa de vis nu inseamna ceva ce nu vom avea niciodata pentru ca nu suntem suficient de bogati. „Casa de vis” a devenit o sintagma care inseamna ceva ce nu voi avea niciodata si cei mai multi dintre noi ramanem blazati in fata acestui sablon.

O casa de vis inseamna locuinta care ni se potriveste in orice moment al vietii noastre ! Omul este in schimbare, casa se adapteaza acestor transformari. Avem nevoie sa invatam sa schimbam corespunzator ceea ce nu ni se potriveste in locuinta. De pilda, pantofiorii din copilarie nu mai pot fi purtati, oricat de mult ne-ar placea, ne strang. De asemeni, spatiul in care locuim trebuie sa urmeze schimbarile noastre de-a lungul vietii.
Innerko va indeamna sa actionati pentru a avea o „casa de vis” in orice perioada a vietii !